5.00 score from hupso.pl for:
krysztalkijaponskie.pl



HTML Content


Titlekryształki japońskie (algi morskie) - sekrety

Length: 45, Words: 8
Description kryształki japońskie - wszystko o powstającym z kryształków zdrowotnym napoju probiotycznym - jak go samemu przyrządzić? jakie są jego lecznicze właściwości? oraz inne ciekawe informacje

Length: 186, Words: 34
Keywords kryształki japońskie, kryształy japońskie, algi morskie, kryształ japoński, algi japońskie, japońskie kryształy, wodny kefir, kefir wodny
Robots index,follow,noodp,noydir
Charset UTF-8
Og Meta - Title pusty
Og Meta - Description pusty
Og Meta - Site name pusty
Tytuł powinien zawierać pomiędzy 10 a 70 znaków (ze spacjami), a mniej niż 12 słów w długości.
Meta opis powinien zawierać pomiędzy 50 a 160 znaków (łącznie ze spacjami), a mniej niż 24 słów w długości.
Kodowanie znaków powinny być określone , UTF-8 jest chyba najlepszy zestaw znaków, aby przejść z powodu UTF-8 jest bardziej międzynarodowy kodowaniem.
Otwarte obiekty wykresu powinny być obecne w stronie internetowej (więcej informacji na temat protokołu OpenGraph: http://ogp.me/)

SEO Content

Words/Characters 4714
Text/HTML 65.13 %
Headings H1 0
H2 5
H3 2
H4 0
H5 0
H6 0
H1
H2
jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir
informacje ogólne
wodny kefir – bogactwo probiotyków
probiotyki w leczeniu i profilaktyce niektórych chorób
witam na mojej stronie: krysztalkijaponskie.pl!
H3
kefir wodny z kryształków japońskich – na zdrowie
na skróty
H4
H5
H6
strong
kupić kryształki
zasady hodowli
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej
kryształkami
kryształkami

uwagi:
18-25 °c
niemetalowych przedmiotów
czysta woda źródlana
niegazowanej wody mineralnej
przegotowanej wody z kranu
owoce
zmieniamy raz na tydzień
zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru
stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru
kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach
stosowania
kliknij, jeśli chcesz kupić starter kryształków japońskich
kliknij, jeśli chcesz kupić starter kryształków japońskich
kliknij, jeśli chcesz kupić
kliknij, jeśli chcesz kupić
kliknij, jeśli chcesz kupić
starter kryształków japońskich
zapobieganie zakażeniom jelitowym
działanie podobne do antybiotyku
uniemożliwia im przedostawanie się do krwioobiegu.
infekcja helicobacter pylori
biegunka po antybiotykoterapii
.
zaparcia
nieswoiste zapalne choroby jelit (choroba leśniowskiego-crohna oraz wrzodziejące zapalenia jelit)
immunomodulacja, immunostymulacja
zapobieganie i leczenie alergii (w tym atopowe zapalenie skóry, astma oraz infekcje układu oddechowego o podłożu alergicznym)
łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
zakażenia układu moczowego
potencjalny wpływ antykancerogenny na raka jelita grubego
oraz pęcherza moczowego
obniżenie poziomu cholesterolu
przewlekłe infekcje grzybicze i bakteryjne (w tym pochwy)
leczenie i zapobieganie próchnicy
inne
podsumowanie
probiotyki trzeba dostarczać do organizmu regularnie
regularnie i (…) ze smakiem – dla zdrowia!!!
źródła
b
i
em kupić kryształki
zasady hodowli
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej
zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej
kryształkami
kryształkami

uwagi:
18-25 °c
niemetalowych przedmiotów
czysta woda źródlana
niegazowanej wody mineralnej
przegotowanej wody z kranu
owoce
zmieniamy raz na tydzień
zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru
stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru
kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach
stosowania
kliknij, jeśli chcesz kupić starter kryształków japońskich
kliknij, jeśli chcesz kupić starter kryształków japońskich
kliknij, jeśli chcesz kupić
kliknij, jeśli chcesz kupić
kliknij, jeśli chcesz kupić
starter kryształków japońskich
zapobieganie zakażeniom jelitowym
działanie podobne do antybiotyku
uniemożliwia im przedostawanie się do krwioobiegu.
infekcja helicobacter pylori
biegunka po antybiotykoterapii
.
zaparcia
nieswoiste zapalne choroby jelit (choroba leśniowskiego-crohna oraz wrzodziejące zapalenia jelit)
immunomodulacja, immunostymulacja
zapobieganie i leczenie alergii (w tym atopowe zapalenie skóry, astma oraz infekcje układu oddechowego o podłożu alergicznym)
łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
zakażenia układu moczowego
potencjalny wpływ antykancerogenny na raka jelita grubego
oraz pęcherza moczowego
obniżenie poziomu cholesterolu
przewlekłe infekcje grzybicze i bakteryjne (w tym pochwy)
leczenie i zapobieganie próchnicy
inne
podsumowanie
probiotyki trzeba dostarczać do organizmu regularnie
regularnie i (…) ze smakiem – dla zdrowia!!!
źródła
Bolds strong 49
b 0
i 0
em 49
Zawartość strony internetowej powinno zawierać więcej niż 250 słów, z stopa tekst / kod jest wyższy niż 20%.
Pozycji używać znaczników (h1, h2, h3, ...), aby określić temat sekcji lub ustępów na stronie, ale zwykle, użyj mniej niż 6 dla każdego tagu pozycje zachować swoją stronę zwięzły.
Styl używać silnych i kursywy znaczniki podkreślić swoje słowa kluczowe swojej stronie, ale nie nadużywać (mniej niż 16 silnych tagi i 16 znaczników kursywy)

Statystyki strony

twitter:title pusty
twitter:description pusty
google+ itemprop=name pusty
Pliki zewnętrzne 6
Pliki CSS 1
Pliki javascript 5
Plik należy zmniejszyć całkowite odwołanie plików (CSS + JavaScript) do 7-8 maksymalnie.

Linki wewnętrzne i zewnętrzne

Linki 53
Linki wewnętrzne 2
Linki zewnętrzne 51
Linki bez atrybutu Title 35
Linki z atrybutem NOFOLLOW 0
Linki - Użyj atrybutu tytuł dla każdego łącza. Nofollow link jest link, który nie pozwala wyszukiwarkom boty zrealizują są odnośniki no follow. Należy zwracać uwagę na ich użytkowania

Linki wewnętrzne

Linki zewnętrzne

try something new http://www.google.com/chrome/
regulamin strony http://krysztalkijaponskie.pl/regulamin-strony/
kryształki japońskie http://krysztalkijaponskie.pl/
jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir http://krysztalkijaponskie.pl/hodowl/
http://krysztalkijaponskie.pl/hodowl/
algi http://krysztalkijaponskie.pl/author/algi/
- http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/kryszta%c5%82y-japo%c5%84skie-algi-morskie.jpg
kupić kryształki http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=~~starter+kryształk%c3%b3w+japo%c5%84skich~~
- http://youtu.be/fkg5c-0ejss
hodowla kryształków i przygotowanie wodnego kefiru http://krysztalkijaponskie.pl/category/hodowla-krysztalkow-i-przygotowanie-wodnego-kefiru/
algi morskie hodowla http://krysztalkijaponskie.pl/tag/algi-morskie-hodowla/
kryształki japońskie hodowla http://krysztalkijaponskie.pl/tag/krysztalki-japonskie-hodowla/
kryształy japońskie hodowla http://krysztalkijaponskie.pl/tag/krysztaly-japonskie-hodowla/
leave a comment http://krysztalkijaponskie.pl/hodowl/#respond
informacje ogólne http://krysztalkijaponskie.pl/13/
http://krysztalkijaponskie.pl/13/
algi http://krysztalkijaponskie.pl/author/algi/
starter kryształków japońskich http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=~~starter+kryształk%c3%b3w+japo%c5%84skich~~
informacje ogólne http://krysztalkijaponskie.pl/category/informacje-ogolne/
algi morskie http://krysztalkijaponskie.pl/tag/algi-morskie/
kefir wodny http://krysztalkijaponskie.pl/tag/kefir-wodny/
kryształki japońskie http://krysztalkijaponskie.pl/tag/krysztalki-japonskie/
kryształy japońskie http://krysztalkijaponskie.pl/tag/krysztaly-japonskie/
wodny kefir http://krysztalkijaponskie.pl/tag/wodny-kefir/
leave a comment http://krysztalkijaponskie.pl/13/#respond
wodny kefir – bogactwo probiotyków http://krysztalkijaponskie.pl/wodny-kefir-%e2%80%93-bogactwo-probiotykow/
http://krysztalkijaponskie.pl/wodny-kefir-%e2%80%93-bogactwo-probiotykow/
algi http://krysztalkijaponskie.pl/author/algi/
właściwości zdrowotnych http://krysztalkijaponskie.pl/probiotyki-w-leczeniu-i-profilaktyce-niektorych-chorob/
wodny kefir – bogactwo probiotyków http://krysztalkijaponskie.pl/category/wodny-kefir-%e2%80%93-bogactwo-probiotykow/
kryształki japońskie http://krysztalkijaponskie.pl/tag/krysztalki-japonskie/
probiotyczny kefir wodny http://krysztalkijaponskie.pl/tag/probiotyczny-kefir-wodny/
probiotyki http://krysztalkijaponskie.pl/tag/probiotyki/
leave a comment http://krysztalkijaponskie.pl/wodny-kefir-%e2%80%93-bogactwo-probiotykow/#respond
probiotyki w leczeniu i profilaktyce niektórych chorób http://krysztalkijaponskie.pl/probiotyki-w-leczeniu-i-profilaktyce-niektorych-chorob/
http://krysztalkijaponskie.pl/probiotyki-w-leczeniu-i-profilaktyce-niektorych-chorob/
algi http://krysztalkijaponskie.pl/author/algi/
właściwości lecznicze http://krysztalkijaponskie.pl/category/wlasciwosci-lecznicze/
leave a comment http://krysztalkijaponskie.pl/probiotyki-w-leczeniu-i-profilaktyce-niektorych-chorob/#respond
witam na mojej stronie: krysztalkijaponskie.pl! http://krysztalkijaponskie.pl/witam/
http://krysztalkijaponskie.pl/witam/
algi http://krysztalkijaponskie.pl/author/algi/
informacje ogólne http://krysztalkijaponskie.pl/category/informacje-ogolne/
2 comments http://krysztalkijaponskie.pl/witam/#comments
hodowla kryształków i przygotowanie wodnego kefiru http://krysztalkijaponskie.pl/category/hodowla-krysztalkow-i-przygotowanie-wodnego-kefiru/
informacje ogólne http://krysztalkijaponskie.pl/category/informacje-ogolne/
wodny kefir – bogactwo probiotyków http://krysztalkijaponskie.pl/category/wodny-kefir-%e2%80%93-bogactwo-probiotykow/
właściwości lecznicze http://krysztalkijaponskie.pl/category/wlasciwosci-lecznicze/
regulamin strony http://krysztalkijaponskie.pl/regulamin-strony/
http://www.contextureintl.com/?sref=aj
http://www.wordpress.org

Zdjęcia

Zdjęcia 5
Zdjęcia bez atrybutu ALT 4
Zdjęcia bez atrybutu TITLE 3
Korzystanie Obraz ALT i TITLE atrybutu dla każdego obrazu.

Zdjęcia bez atrybutu TITLE

http://s.wordpress.org/images/browsers/ie.png
http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/cropped-fotolia_107320_l.jpg
http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/kryształki1-e1340096076616.jpg

Zdjęcia bez atrybutu ALT

http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/cropped-fotolia_107320_l.jpg
http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/kryszta%c5%82y-japo%c5%84skie-algi-morskie-300x228.jpg
http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/ikona-film-kryszta%c5%82ki-japo%c5%84skie-hodowla-300x232.jpg
http://krysztalkijaponskie.pl/wp-content/uploads/2012/06/kryształki1-e1340096076616.jpg

Ranking:


Alexa Traffic
Daily Global Rank Trend
Daily Reach (Percent)









Majestic SEO











Text on page:

you are using an insecure version of your web browser. please update your browser! using an outdated browser makes your computer unsafe. for a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser. update your browser | try something new | hide this warning regulamin strony kryształki japońskie naturalny probiotyczny wodny kefir dla zdrowia jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir posted on 13 czerwca 2012 by algi aby zdrowo hodować kryształki japońskie (algi morskie) i efektywnie produkować wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. do tego celu potrzebne są tylko: starter kryształków (2 łyżki stołowe kryształków na litr posłodzonej wody) – tu możesz kupić kryształki; około 1 litra letniej wody (mineralnej niegazowanej lub zwykłej wody z kranu po przegotowaniu – w przypadku kranówki najlepiej jest używać filtra, aby ograniczyć ilość chloru zawartego w wodzie) – ideałem byłaby czysta woda np. źródlana; około 4 łyżeczek cukru; 6-8 sztuk rodzynek (zamiennie można użyć suszonej figi lub dwóch suszonych moreli) szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka); niemetalowe sitko; niemetalowa łyżka. zasady hodowli kryształki japońskie przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku. zalej w słoiku lub naczyniu szklanym cukier niewielką ilością gorącej wody i rozmieszaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia. dopełnij słodki roztwór zimną wodą, aby otrzymać około 1 litra słodkiego płynu o letniej temperaturze. dodaj do słoika z gotowym płynem dwie łyżki przepłukanych kryształków oraz suszone owoce (6-8 rodzynek lub dwie morele lub suszoną figę). słoik lub naczynie przykryj gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale także zabezpieczyć przed zabrudzeniami. odstaw naczynie na 24-48 godzin w ciepłe miejsce. po 24-48 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby). można pokusić się o przygotowanie smakowego kefiru wodnego – przepisy wkrótce w kolejnych wpisach. kryształki przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku. ponownie przygotuj słodki płyn i zalej nim kryształki dodając suszone owoce (owoce zmieniaj raz w tygodniu). itd. zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej. uwagi: optymalna temperatura hodowli to 18-25 °c (temperatura pokojowa). do hodowli kryształków używaj niemetalowych przedmiotów !!! woda stosowana do hodowli to najlepiej krystalicznie czysta woda źródlana świeżo pobrana ze źródła. można z powodzeniem jednak używać niegazowanej wody mineralnej lub po prostu przegotowanej wody z kranu. kranówkę przed przegotowaniem dobrze jest wcześniej przefiltrować w filtrze do wody. owoce (rodzynki, morele lub figi) zmieniamy raz na tydzień. kurację zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji. kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącach stosowania (4-6 m-cy). podczas hodowli kryształki rosną i zwiększają swoją objętość, więc można się nimi podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami. zalewając większą ilość kryształków mniejszą ilością płynu skracamy czas produkcji napoju (np. po 12h  zamiast po 24h). prawidłowo powinien on mieć smak podobny do odgazowanego lekko musującego szampana (proporcja 2 łyżki kryształków na 1 litr płynu po 24 h). jeśli kryształków jest dużo, a płynu mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej kryształki 24 godzinna fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardziej kwaśny/octowy. kryształki japońskie można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w piciu wodnego kefiru. categories: hodowla kryształków i przygotowanie wodnego kefiru | tags: algi morskie hodowla, kryształki japońskie hodowla, kryształy japońskie hodowla | leave a comment informacje ogólne posted on 13 czerwca 2012 by algi kryształki japońskie wytwarzają tzw. wodny kefir – zdrowy probiotyczny napój, którym delektować się można całą rodziną (dorośli i dzieci). to doskonała alternatywa dla słodzonych napojów gazowych czy nawet większości oferowanych na rynku soków (często są one dosładzane i chemicznie konserwowane i barwione). zwłaszcza w przypadku małych pociech ważne jest, aby nie dostarczać rosnącym organizmom konserwantów oraz sztucznych barwników i dodatków smakowych zawartych w popularnych reklamowanych napojach dla dzieci. czy zdrowy napój przyrządzony własnoręcznie z kontrolowanych przez nas samych składników, bogaty w substancje odżywcze oraz zawierający pożyteczne bakterie poprawiające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie jest wymarzoną propozycją dla tych, którzy chcą o siebie zadbać w czasach masowej konsumpcji niezbyt zdrowej żywności? kefir wodny to doskonałe rozwiązanie: dla dzieci zamiast słodzonych napojów; dla osób z nietolerancją białka mlecznego, którzy nie mogą pić mlecznego kefiru; dla osób na diecie z wykluczeniem produktów mlecznych (np. weganie – mogą w ten sposób uzupełniać niedobory witaminy b12); dla osób skarżących się na problemy z układem trawiennym; dla osób pragnących oczyścić organizm z toksyn; dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie i problemy natury emocjonalnej; i wiele, wiele innych … (pełen tekst o zdrowotnych właściwościach wodnego kefiru będzie stanowił osobny wpis – dostępny w najbliższym czasie) kryształki japońskie zwane także algami morskimi są kulturami różnych szczepów zdrowych bakterii i drożdży. te mikroorganizmy żyją ze sobą w układzie symbiotycznym, a substancją w której są one połączone jest wytwarzany przez bakterie polisacharyd (powstający z glukozy dekstran). tworzą w ten sposób stabilną strukturę przypominającą kryształek o nieregularnym kształcie i dość dużej przejrzystości. organizmy te odżywiają się cukrem i produkują kwas mlekowy, alkohol (zaw. ok.1,5%) oraz dwutlenek węgla. w ten sposób z posłodzonej wody potrafią one wytworzyć smaczny lekko gazowany fermentowany napój – tzw. wodny kefir. kryształki kefiru wodnego nie syntetyzują galaktozy, w przeciwieństwie do ziaren kefirowych grzybka tybetańskiego fermentujących mleko (kefiran zawiera nie tylko glukozę, ale i galaktozę). stąd algi morskie (karmione słodką wodą , a nie zawierającym laktozę mlekiem) są pozbawione charakterystycznej dla grzybka tybetańskiego śluzowej otoczki i nieco „gumowatej” dość elastycznej konsystencji. są raczej gładkie i śliskie, a pod naciskiem kruszą się. kryształki barwią się pod wpływem barwników zawartych w sokach, którymi często dosmacza się bazowy wodny kefir. kliknij, jeśli chcesz kupić starter kryształków japońskich categories: informacje ogólne | tags: algi morskie, kefir wodny, kryształki japońskie, kryształy japońskie, wodny kefir | leave a comment wodny kefir – bogactwo probiotyków posted on 12 czerwca 2012 by algi probiotyki to, jak podaje wikipedia „(…) kultury bakteryjne lub drożdży (…), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez stymulację systemu immunologicznego oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej (…).” według światowej organizacji zdrowia (who) probiotyki to “żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. do probiotyków należą głównie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju lactobacillus i bifidobacterium oraz inne drobnoustroje m.in. drożdżaki saccharomyces. probiotyki mają zdolność przetrwania procesów trawiennych człowieka, dlatego są w stanie dotrzeć do jelita grubego w stanie żywym. tam osiedlają się i namnażają oraz działają pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu. bakterie probiotyczne spożywane są na całym świecie wraz z tradycyjnymi produktami żywnościowymi. pokarmy bogate w probiotyki, to m.in. kefiry, jogurty, kiszonki (jak kapusta czy kiszone ogórki) oraz inne rodzaje żywności fermentowanej (np. sery). warto nadmienić, że nie wszyscy mogą lub lubią przetwory mleczne czy kiszonki, w tym także wspaniały pod względem zawartości korzystnych bakterii, kefir. myślę tutaj np. o osobach cierpiących na nietolerancję białka mlecznego czy weganach, którzy ze względów ideologicznych nie spożywają produktów mlecznych, czy dzieciach, którym czasem trudno jest zaproponować smaczną i atrakcyjną dla nich formę  bogatej w probiotyki „zdrowej żywności”. dla tych wszystkich osób oraz każdego, kto poszukuje nowych smaków i zróżnicowanych produktów o bogatych walorach zdrowotnych doskonałą propozycją jest probiotyczny napój sporządzony z kryształków japońskich. poniżej w tabeli podane są najbardziej typowe rodzaje bakterii (w tym probiotycznych) oraz probiotycznych drożdży wyizolowane z kryształków japońskich oraz otrzymanego z nich wodnego kefiru. lactobacillus lactobacillus galactose lb. brevis lb. casei subsp. casei lb. paracasei subsp. paracasei lb. casei subsp. ramos lb. casei subsp. tolerant lb. coraciiform subsp. torquens lb. fructose lb. hilarities lb. homophobia lb. plantarum lb. pseudo plantarum lb. admonishes lactococcus streptococcus cremeris str. faecalis str. lactis leuconostoc mesenteroides pediococcus damnosus drożdże: saccharomyces cerevisiae sacc. florentinus sacc. pretoriensis candida valida c. lambica kloeckera apiculata hansenula yalbensis wodny kefir można spożywać zarówno w jego podstawowej formie, jak i przyrządzać na jego bazie pyszne i orzeźwiające napoje o różnych smakach. zapraszam takżę do lektury artykółów na temat: udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych i zastosowań probiotyków w leczeniu różnych schorzeń; możliwości przyrządzania smakowych napojów na bazie kefiru wodnego z kryształów japońskich. categories: wodny kefir – bogactwo probiotyków | tags: kryształki japońskie, probiotyczny kefir wodny, probiotyki | leave a comment probiotyki w leczeniu i profilaktyce niektórych chorób posted on 11 czerwca 2012 by algi wodny kefir z kryształków japońskich zawiera bogactwo bakterii o korzystnym działaniu zdrowotnym. bakterie te w istotny sposób wpływają na regulację zaburzeń przebiegu wielu procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowym, które rzutują na zdrowie człowieka, a spowodowane są nieprawidłowym składem mikroflory jelitowej. jak potwierdzają liczne badania, bakterie określane mianem probiotyków m.in.: pomagają w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit, co udowodniono odgrywa istotną rolę w patogenezie chorób (szczególnie układu pokarmowego, ale także moczowego, płciowego, czy odpornościowego), stymulują system immunologiczny, chronią przed kolonizacją bakterii patogennych (np. tworząc niskie ph), grzybów oraz przyczyniają się do ich eliminacji, chronią organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, tworząc barierę ochronną zapobiegającą wniknięciu do krwiobiegu substancji szkodliwych, neutralizują działanie produktów ubocznych przemiany materii, wykazują działanie lecznicze w różnych zaburzeniach przewodu pokarmowego, którym towarzyszą biegunki, posiadają zdolność do zapobiegania reakcjom alergicznym, przyśpieszają perystaltykę jelit, zwłaszcza u osób z zaparciami wspomagają tworzenie w jelitach niektórych witamin (a szczególnie witamin k i b12). poniżej szerzej opisano pozytywny wpływ probiotyków w następujących aspektach: zapobieganie zakażeniom jelitowym  (np. ostre biegunki, salmonella, czerwonka, zakażenia wirusowe, jak rotawirusy) – działanie podobne do antybiotyku bez jego skutków ubocznych. poprzez wytwarzanie kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn (nizyna, acidolina, acidofilina, lactacyna, lactocydyna, reuteryna, laktolina i enterocyna) hamowany jest rozwój organizmów patogennych wywołujących zakażenia jelitowe. duża aktywność antybakteryjna związana jest: z obniżeniem ph poniżej optymalnego dla niekorzystnych mikroorganizmów; wykorzystywaniem składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju patogennych drobnoustrojów, co hamuje ich rozwój oraz budowanie na ściankach jelit barykad dla organizmów patogennych, co uniemożliwia im przedostawanie się do krwioobiegu. infekcja helicobacter pylori na osobny komentarz zasługuje zakażenie helicobacter pylori, która w ostatnim czasie zwiększa swoją odporność na stosowane antybiotyki. badania wykazały, że przyjmowanie probiotyków równolegle kuracją antybiotykową przeciwko helicobacter pylori, zwiększa prawdopodobieństwo zwalczenia zakażenia. grupa przyjmująca oprócz leczenia farmakologicznego również probiotyki zanotowała 87% skuteczność i była to wartość o 17% większa niż w grupie, gdzie probiotyki nie były podawane. biegunka po antybiotykoterapii stosowanie antybiotyków w leczeniu różnych chorób odbija się niekorzystnie na komórkach jelita cienkiego (budujących nabłonek błony śluzowej jelita i biorących udział w procesie wchłaniania z jelita cienkiego do krwi) oraz pośrednio zaburza pracę jelit poprzez zmianę składu mikroflory jelitowej. antybiotyk to broń masowego rażenia – niszczy wszystko – i to co złe, i to co dobre. bakterie fizjologiczne po antybiotykoterapii są w dużym stopniu przetrzebione, co stwarza korzystne warunki do rozwoju i przerostu organizmów patogennych, m.in. clostridium difficile, pseudomonas, proteus oraz candida albicans. te zmiany doprowadzają u kilkunastu procent osób leczonych antybiotykami do wystąpienia biegunki o różnym nasileniu. dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych jest ważne nie tylko u  wszystkich cierpiących na biegunkę po antybiotykoterapii, ale także profilaktycznie podczas antybiotykoterapii (równolegle z antybiotykiem), aby zapobiec wystąpieniu powikłań. probiotyki odbudowują zaburzoną równowagę flory bakteryjnej w jelicie i hamują namnażanie patogenów. zaparcia przyczyną zaparć często są zaburzenia składu mikroflory jelitowej. obniżenie ilości probiotycznych bakterii w jelicie grubym sprzyja zmniejszeniu produkcji krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stymulują pracę jelit na drodze chemicznej oraz wpływają rozmiękczająco na stolec. przyczyną zaparć może być także niedobór błonnika pokarmowego, który chłonąc wodę rozmiękcza masy kałowe. podobnie jak błonnik działają fruktooligosacharydy – sprzyjają rozmiękczaniu masy stolca oraz dzięki stymulacji namnażania bifidobakterii, zakwaszaniu treści jelitowej i stymulacji pracy jelit. podawanie probiotyku w połączeniu z prebiotykiem (np. błonnik pokarmowy) jeszcze intensywniej stymuluje perystaltykę jelit. nieswoiste zapalne choroby jelit (choroba leśniowskiego-crohna oraz wrzodziejące zapalenia jelit) w związku z działaniem przeciwzapalnym probiotyków i regeneracyjnym działaniem korzystnych bakterii na błonę śluzową jelit oraz ze zmniejszaniem przepuszczalności błony jelitowej dla antygenów przypuszcza się, że zaburzenie składu mikroflory jelitowej, może być także czynnikiem inicjującym rozwój nieswoistych zapaleń jelit. zachwianie równowagi w składzie flory bakteryjnej prowadzące do zaburzeń układu immunologicznego i stanu zapalnego jelit, to prawdopodobnie jedna z kluczowych przyczyn choroby leśniowskiego-crohna i wrzodziejącego zapalenia jelit. wyrównanie składu fizjologicznej flory jelitowej u chorych przynosi pozytywne efekty. potwierdzono w badaniach także, że podawanie probiotycznych bakterii skutecznie chroni przed nawrotem zapalenia uchyłka zespolenia krętniczo-odbytniczego u chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelit. wśród osób otrzymujących probiotyki nawroty choroby występowały jedynie u 15%, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo u 100% osób. immunomodulacja, immunostymulacja – pobudzanie systemu odpornościowego regularne dostarczanie organizmowi probiotyków mobilizuje do walki układ odpornościowy pobudzając wytwarzanie przeciwciał. działanie w tym zakresie polega na: wzmacnianiu fagocytozy, która jest metodą obrony przed organizmami chorobotwórczymi, zwiększaniu aktywności komórek biorących udział w układzie fagocytującycm (makrofagów) i limfocytów, zwiększaniu syntezy i aktywności przeciwciał klasy siga w przewodzie pokarmowym (są one podstawowym mechanizmem odpornościowym mającym miejsce w obrębie błony śluzowej jelit), promowanie różnicowania się i rozwoju linii komórek th1 i przywracanie równowagi między th1 i th2, produkcja substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych. zapobieganie i leczenie alergii (w tym atopowe zapalenie skóry, astma oraz infekcje układu oddechowego o podłożu alergicznym) brak równowagi w składzie mikroflory jelitowej wraz z obniżeniem ilości bakterii kwasu mlekowego może wpłynąć na powstawanie objawów alergii na drodze wielu mechanizmów. pozytywny wpływ probiotyków w chorobach alergicznych polega m.in. na: poprzez pobudzenie syntezy iga, igg oraz aktywacje limfocytów t i makrofagów stymulowana zostaje ogólna lub miejscowa odpowiedź immunologicznej,, stymulowaniu syntezy mucyn – białka te wiążą się z patogenami jako część układu odpornościowego. zmniejszaniu przepuszczalności błony śluzowej jelit, eliminowaniu bakterii patogennych, obniżenie produktywności antygenów, stymulowaniu produkcji tgf-beta, hamującego reakcję alergiczną zależną od limfocytów th2. powiązanie między stanem mikroflory jelitowej a rozwojem alergii oraz zmniejszenie objawów klinicznych alergii, jeżeli w terapii zastosowano probiotyk, potwierdzono w wielu badaniach. przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej poprzez podawanie probiotyku zmniejsza ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry u niemowląt z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku atopii. w jednym z badań poddano testowi 132 kobiety między 36 a 38 tygodniem ciąży, a następnie ich dzieci. potwierdzono, że podawanie probiotyków kobietom dwa-cztery tygodnie przed porodem, a następnie ich dzieciom przez sześć miesięcy istotnie zmniejsza ryzyko zachorowania tych dzieci na atopowe zapalenie skóry w okresie dwóch lat. z uwagi na stymulowanie wydzielania iga przez limfocyty i zdolności fagocytarnych makrofagów, przewidywano, że profilaktyczne podawanie probiotyków powinno zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu oddechowego u dzieci. po przebadaniu ponad 500 zdrowych dzieci w wieku 1-6 lat uczęszczających do żłobka lub przedszkola, potwierdzono to przypuszczenie. w grupie dzieci otrzymujących probiotyki przez siedem miesięcy, stwierdzono istotne statystycznie zmniejszenie częstości infekcji układu oddechowego w odniesieniu do dzieci, które ich nie otrzymywały. probiotyki są często niedoceniane przez lekarzy alergologów, tymczasem są już dowody naukowe potwierdzające korzystne działanie probiotyków zwłaszcza w przypadku alergii pokamowej. łagodzenie objawów nietolerancji laktozy u osób z nietolerancją laktozy – cukru mlecznego, nagromadzenie niemetabolizowanej laktozy skutkuje dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. nie jest wskazana całkowita eliminacja tego cukru z diety, gdyż bierze on udział we wchłanianiu wapnia. potwierdzono w wielu badaniach, że probiotyki łagodzą objawy tej dysfunkcji. osoby, u których występują objawy nietolerancji laktozy, powinny spożywać fermentowane napoje, gdyż zawarte w nich bakterie mają zdolność  nadtrawiania laktozy (uwalniają beta-galaktozydazę), a ponadto stymulują wydzielanie enzymu trawiącego laktozę (laktazy) w ścianie jelit. mechanizm działania w poprawie trawienia laktozy jest więc podwójny. zakażenia układu moczowego szczepy probiotycznych bakterii hamują namnażanie oraz przyleganie patogennnych bakterii do powierzchni nabłonka dróg moczowych i pochwy. różne szczepy wykazują różną skuteczność w odniesieniu do różnych uropatogenów. potwierdzono badaniami, że bakterie kwasu mlekowego (lactobakterie) najsilniej hamowały wzrost pseudomonas aeruginosa. potencjalny wpływ antykancerogenny na raka jelita grubego oraz pęcherza moczowego pełny mechanizm działania antykancerogennego probiotyków nie jest jeszcze do końca jasny – trwają badania. udowodniono natomiast ograniczenie rozwoju bakterii jelitowych produkujących enzymy fekalne, które biorą udział w syntezie związków karcynogennych (glukuronidaza, nitroreduktaza) i innych substancji toksycznych w jelitach. działanie blokujące te procesy prawdopodobnie polega na wytwarzaniu substancji antykancerogennych: chromocyna a3, sarkomycyna, neokarcinomycyna oraz na rozkładzie substancji prokancerogennych: azobarwników, aflatoksyn, nitrozoaminy oraz azotynów. w przeprowadzonych badaniach probiotyczna bakteria lactobacillus casei zmniejszał ryzyko nawrotu raka pęcherza moczowego. podawanie probiotyku z prebiotykiem (np. błonnik pokarmowy) intensywniej stymuluje perystaltykę jelit i skraca czas kontaktu komórek jelitowych z karcynogenami. obniżenie poziomu cholesterolu u osób z wysokim poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia) wykazano poprawę profilu lipidowego. właściwości antycholesterolowe polegają na absorpcji cholesterolu w obecności kwasów żółciowych oraz zmniejszaniu absorpcji tłuszczu z przewodu pokarmowego (tym samym obniżeniu cholesterolu we krwi) poprzez zdolność rozkładu kwasu taurocholowego i glikocholowego w warunkach beztlenowych. przewlekłe infekcje grzybicze i bakteryjne (w tym pochwy) poprzez zakwaszenie środowiska, produkcję naturalnych substancji antybakteryjnych i antywirusowych oraz przywrócenie równowagi mikroflory fizjologicznej zahamowany zostaje rozwój szkodliwych, patogennych bakterii oraz obserwuje się zmniejszone nasilenie nawrotów infekcji związanych z przerostem bakterii oraz grzybów niekorzystnie działających dla organizmu (w tym candida albicans powodująca m.in. grzybicę pochwy), które często kolonizują także nie tylko jelita i przewód pokarmowy, ale także inne obszary organizmu (w tym często jamę ustną – zwłaszcza u dzieci czy drogi rodne u kobiet). wykazano skuteczność podawania probiotyków w przewlekłych stanach zapalanych pochwy, w szczególności wywołanych przez candida albicans. w jednym z badań zaobserwowano znacznie mniejszą kolonizację candida w pochwie u kobiet stosujących doustne probiotyki. stosowanie doustne probiotyków w zapaleniu pochwy u kobiet ma również takie uzasadnienie, że wiele patogenów zakażających drogi rodne pochodzi z przewodu pokarmowego. w odniesieniu do problemów z bardzo częstymi infekcjami grzybiczymi pochwy u kobiet spowodowanymi przerostem candida (kandydoza, drożdżyca) warto wspomnieć także o możliwości stosowania nie tylko doustnego, ale i miejscowego probiotycznych bakterii przywracających pożądane ph i kolonizujących nabłonek śluzówki. leczenie i zapobieganie próchnicy istnieją przesłanki, iż bakterie probiotyczne mogą wpływać na patogenną mikroflorę jamy ustnej i przez to zmniejszać ryzyko wystąpienia próchnicy. naukowcy japońscy (journal of periodontology) twierdzą, że regularne dostarczanie probiotyków zmniejsza ryzyko chorób dziąseł. próchnica powodowana jest przez paciorkowce streptococcus mutant, a wzrost tych paciorkowców potrafią zahamować substancje wydzielane przez korzystne bakterie probiotyczne. ograniczając liczebność odpowiedzialnych za rozwój próchnicy paciorkowców probiotyczne bakterie wspomagają profilaktykę oraz leczenie tej choroby. inne ponadto regularne dostarczanie probiotyków (np. picie napoju probiotycznego, jakim jest wodny kefir z kryształków japońskich) wpływa korzystnie na szereg innych funkcji w organizmie, np.: przyspiesza trawienie białek mleka; zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków; pobudza wydzielanie soków żołądkowych; przyspiesza perystaltykę jelit; dostarcza witaminy pp, kwasu foliowego, witaminy h i witaminy b6; przywraca równowagę naturalnej mikroflory jelitowe likwidując takie dolegliwości trawienne, jak zgaga, wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunki; wpływ na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca; działanie przeciwzapalne; zmniejszanie negatywnych skutków zażywania znacznej ilości leków zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu; zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe. podsumowanie liczne badania naukowe potwierdzają, że zaburzenie składu mikroflory jelitowej odgrywa kluczową rolę w etiopatogenezie niektórych chorób, szczególnie układu pokarmowego. współczesne tempo życia, nieprawidłowa dieta pozbawiona błonnika, stresy oraz coraz powszechniejsze antybiotykoterapie obniżają ilość fizjologicznych bakterii w jelicie, a zwiększa się liczba bakterii chorobotwórczych. może się to objawiać bólami w jamie brzusznej, wzdęciami, biegunkami i zaparciami. dodatkowo następuje obniżenie odporności i zwiększenie skłonności do rozwoju alergii. podawanie probiotyków to bezpieczna, naturalna i skuteczna metoda leczenia wymienionych dolegliwości. niestety, bakterie probiotyczne trzeba dostarczać stale. zjedzenie zatem kiszonki czy jednorazowe wypicie kefiru raz na tydzień nie działa jak jednorazowe szczepienie. probiotyki trzeba dostarczać do organizmu regularnie. dlatego polecam wszystkim uczynienie z własnej hodowli kryształków japońskich nieustannego małego zakładu produkującego codzienną porcję tych korzystnych bakterii w pysznym napoju, który zamiast kupionych w sklepie kolorowanych napojów spożywać będziemy my i nasze dzieci. regularnie i (…) ze smakiem – dla zdrowia!!! na zakończenie dodam tylko, że dostarczanie probiotyków ważne jest szczególnie u dzieci (bo w dzieciństwie m.in. kształtuje się ich układ odpornościowy) oraz u osób starszych, (bo z wiekiem dochodzi do zamiany flory bakteryjnej na tę bardziej niekorzystną). źródła albrecht p., kotowska m.: wpływ antybiotykoterapii na mikroflorę jelitową. iii szkoła pediatrii kliniki pediatrycznej vol 7, no 5. klinika pediatryczna aso y. et al.: preventive effect of lactobacillus casei preparation on the recurrence of superficial bladder cancer in a double-blind trial. eur. urol. 1995; 27: 104-109. biochemia harpera .pzwl. 2000 r. str 836-837 bouhnik y. et al.: short-chain fructo-oligosaccharide administration dose-dependently increases fecal bifidobacteria in healthy humans. j nutr 129: 113-116, 1999 abstract canducci f. et al.: a lyophilized and inactivated culture of lactobacillus acidophilus increases helicobacter pylori eradication rates. aliment. pharmacol. ther 14: 1625-1629, 2000 abstract delmulle l..: lactobacilli, bifidobacteria and fibres. compilation of available literature on lactobacillus and oligosaccharides. february 2002. d’souza a.l. et al.: probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: meta-analysis. bmj volume 324  8, 2002. gibson g.r. et al.: selective stimulation of bifidobacteria in the human colon by oligofructose end inulin. gastroenterol 108: 975-982, 1995. ginchetti p. et al.: oral bacteriotherapy as maintenance treatment in patients with chronic pouchitis: a double-blind, placebo controlled trial. gastroenterology, 2000, 119, 305-309. gotz v., romankiewicz j.a.: prophylaxis against ampicillin – associated diarrhea with a lactobacillus preparation. amer.j.hosp.pharm. 1979, 36,754-757 hatakka k. et all.; effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centers: double blind, randomized trial. bmj, 2001; 322:1-5. kalliomaki m. et al.: probiotics in primary prevention of atopic disease; a randomized placebo-controlled trial. the lancet. 2001;357: 1076-1079. madsen k.l. i wsp.: lactobacillus species prevents colitis in interleukin 10 gene-deficient mice. gastroenterology, 1999, 116, 1107-1114. osset j. et al.: assesment of the capacity of lactobacillus to inhibit the growth of uropathogens and block their adhesion to vaginal epithelial cells.j.infect.dis.. 2001.183,485-491 phuapradit p. et al.: reduction of rotavirus infection in children receiving bifidobacteria – supplemented formula. j. med. assoc. thai. 1992, 82. s43-48 roberfroid m.b.: prebiotics and probiotics: are they functional foods. am. j. clin. nutr. 2000, 71, supl 1682s-1687 s ruszczyński m., szajewska h., „probiotyki a próchnica zębów”, zakażenia 2008. saavedra j.m. et al.: feeding of bifidobacterium bifidum and streptococcus thermophilus to infants in hospital for prevention of diarrhoea and shedding of rotavirus. lancet 344:1046 – 1049, 1994. abstract simakachorn n., i wsp.: clinical evaluation of the addition of lyophilized, heat – killed lactobacillus acidophilus lb to oral dehydration therapy in the treatment of acute diarrhea in children. j. pediatr. gastroenterol. nutr. 2000, 30, 68-72. socha j. i wsp.: miejsce bifidobakterii w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób wieku dziecięcego. pediatria współczesna. gastroenterologia, hepatologia i żywienie dziecka 2002, 4 , 1, 43-47. stolarczyk a., socha p. i wsp.: probiotyki i prebiotyki w zapobieganiu i leczeniu chorób u dzieci. terapia 1, z. 2/2002. trafalska e., grzybowska k., 2004, probiotyki – alternatywa dla antybiotyków?, wiadomości lekarskie, lvii, 9-10. vanderhoof j. a., young r. j.: probiotics in pediatrics. pediatrics volume 109, number 5. may 2002. wysocka m.: probiotyki – nowe obiecujące zastosowania w terapii. nowa pediatria – zeszyt 26 (3/2001). www.forumpediatryczne.pl matyska-piekarska e., „znaczenie bakteryjnej flory jelitowej”, ortis   categories: właściwości lecznicze | leave a comment witam na mojej stronie: krysztalkijaponskie.pl! posted on 11 czerwca 2012 by algi wkrótce informacje o pysznym kefirze wodnym, który przyrządzić można samemu w domu za pomocą kryształków japońskich (wodnych ziaren kefirowych, alg morskich). serdecznie zapraszam do lektury kolejnych wpisów:) categories: informacje ogólne | 2 comments kefir wodny z kryształków japońskich – na zdrowie skoro trafiłeś na moją stronę, to pewnie słyszałeś lub czytałeś już coś na temat kryształków japońskich zwanych także algami morskimi. jeśli tak, to mam nadzieję, że na mojej stronie dowiesz się czegoś więcej niż wiesz obecnie, a jeśli jest to dla ciebie temat nieznany, to tym bardziej zapraszam do lektury informacji zawartych w moich wpisach. kryształki japońskie - co to takiego? jakie korzyści może przynieść naszemu organizmowi spożywanie wodnego kefiru z kryształków? jak przygotować wodny kefir? gdzie dostać kryształki japońskie? na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedzi w moich wpisach. zapraszam do lektury i rozsmakowania się w tym zdrowym i smacznym napoju. na skróty hodowla kryształków i przygotowanie wodnego kefiru informacje ogólne wodny kefir – bogactwo probiotyków właściwości lecznicze regulamin strony


Here you find all texts from your page as Google (googlebot) and others search engines seen it.

Words density analysis:

Numbers of all words: 3958

One word

Two words phrases

Three words phrases

nie - 5.89% (233)
że - 1.49% (59)
jelit - 1.19% (47)
raz - 1.14% (45)
oraz - 0.96% (38)
kefir - 0.96% (38)
czy - 0.91% (36)
ale - 0.88% (35)
pod - 0.83% (33)
– - 0.81% (32)
str - 0.78% (31)
dla - 0.68% (27)
tym - 0.68% (27)
się - 0.63% (25)
ich - 0.61% (24)
bakterii - 0.56% (22)
lub - 0.56% (22)
lecz - 0.56% (22)
probiotyków - 0.53% (21)
probiotyki - 0.53% (21)
jest - 0.53% (21)
aż - 0.51% (20)
wodny - 0.51% (20)
kryształki - 0.48% (19)
kryształków - 0.48% (19)
przez - 0.48% (19)
one - 0.48% (19)
organizm - 0.48% (19)
stan - 0.45% (18)
and - 0.45% (18)
flory - 0.43% (17)
działa - 0.43% (17)
osób - 0.43% (17)
dzieci - 0.43% (17)
iż - 0.43% (17)
są - 0.38% (15)
niż - 0.38% (15)
jelitowe - 0.38% (15)
kto - 0.38% (15)
np. - 0.38% (15)
the - 0.35% (14)
bakterie - 0.35% (14)
japońskie - 0.35% (14)
antybiotyk - 0.35% (14)
for - 0.35% (14)
układ - 0.35% (14)
nas - 0.33% (13)
nowa - 0.33% (13)
kefiru - 0.33% (13)
jak - 0.33% (13)
tych - 0.3% (12)
alg - 0.3% (12)
jelitowej - 0.3% (12)
także - 0.3% (12)
lb. - 0.3% (12)
który - 0.3% (12)
wpływ - 0.3% (12)
kwas - 0.28% (11)
wodnego - 0.28% (11)
przed - 0.28% (11)
lactobacillus - 0.28% (11)
czas - 0.28% (11)
nad - 0.28% (11)
probiotyczny - 0.28% (11)
zmniejsza - 0.28% (11)
tego - 0.28% (11)
mikroflory - 0.25% (10)
al.: - 0.25% (10)
tę - 0.25% (10)
działanie - 0.25% (10)
japońskich - 0.25% (10)
(np. - 0.25% (10)
ten - 0.23% (9)
które - 0.23% (9)
dostarcza - 0.23% (9)
smak - 0.23% (9)
algi - 0.23% (9)
badania - 0.23% (9)
większa - 0.23% (9)
można - 0.23% (9)
wody - 0.23% (9)
tam - 0.23% (9)
pokarmowy - 0.23% (9)
ilości - 0.2% (8)
zwiększa - 0.2% (8)
jelita - 0.2% (8)
casei - 0.2% (8)
może - 0.2% (8)
układu - 0.2% (8)
lat - 0.2% (8)
laktozy - 0.2% (8)
poprzez - 0.18% (7)
witam - 0.18% (7)
korzystny - 0.18% (7)
odporności - 0.18% (7)
patogennych - 0.18% (7)
bakteryjne - 0.18% (7)
probiotycznych - 0.18% (7)
terapii - 0.18% (7)
często - 0.18% (7)
podawanie - 0.18% (7)
obniżenie - 0.18% (7)
chorób - 0.18% (7)
substancji - 0.18% (7)
m.in. - 0.18% (7)
you - 0.18% (7)
płyn - 0.18% (7)
aby - 0.18% (7)
różnych - 0.15% (6)
ryzyko - 0.15% (6)
browser - 0.15% (6)
tylko - 0.15% (6)
hodowli - 0.15% (6)
probiotyczne - 0.15% (6)
candida - 0.15% (6)
pochwy - 0.15% (6)
kobiet - 0.15% (6)
pokarmowego - 0.15% (6)
witamin - 0.15% (6)
napoju - 0.15% (6)
rozwoju - 0.15% (6)
napój - 0.15% (6)
równowagi - 0.15% (6)
alergii - 0.15% (6)
organizmu - 0.15% (6)
jelit. - 0.15% (6)
potwierdzono - 0.15% (6)
czerwca - 0.13% (5)
wpis - 0.13% (5)
are - 0.13% (5)
comment - 0.13% (5)
informacje - 0.13% (5)
leczeniu - 0.13% (5)
zdrowy - 0.13% (5)
2012 - 0.13% (5)
probiotic - 0.13% (5)
przyczyn - 0.13% (5)
zdrowia - 0.13% (5)
subsp. - 0.13% (5)
korzystnych - 0.13% (5)
hodowla - 0.13% (5)
mleczne - 0.13% (5)
dzieci. - 0.13% (5)
krwi - 0.13% (5)
palenia - 0.13% (5)
gastroenterol - 0.13% (5)
kwasu - 0.13% (5)
try - 0.13% (5)
których - 0.13% (5)
chroni - 0.13% (5)
mleko - 0.13% (5)
zapraszam - 0.13% (5)
2000 - 0.13% (5)
… - 0.13% (5)
bakteryjnej - 0.13% (5)
właściwości - 0.13% (5)
categories: - 0.13% (5)
zakażenia - 0.13% (5)
dostarczanie - 0.13% (5)
składu - 0.13% (5)
błonnik - 0.13% (5)
posted - 0.13% (5)
zdrowo - 0.13% (5)
rozwój - 0.13% (5)
antybiotykoterapii - 0.13% (5)
choroby - 0.13% (5)
jeśli - 0.13% (5)
your - 0.13% (5)
szczególnie - 0.1% (4)
bogactwo - 0.1% (4)
badaniach - 0.1% (4)
(…) - 0.1% (4)
udział - 0.1% (4)
korzystne - 0.1% (4)
wielu - 0.1% (4)
drożdży - 0.1% (4)
wodą - 0.1% (4)
cholesterolu - 0.1% (4)
more - 0.1% (4)
śluzowej - 0.1% (4)
zawiera - 0.1% (4)
fizjologiczne - 0.1% (4)
biegunki - 0.1% (4)
trial. - 0.1% (4)
bifidobacteria - 0.1% (4)
zaparcia - 0.1% (4)
płynu - 0.1% (4)
zamiast - 0.1% (4)
być - 0.1% (4)
błony - 0.1% (4)
helicobacter - 0.1% (4)
bez - 0.1% (4)
moczowego - 0.1% (4)
lektury - 0.1% (4)
organizmów - 0.1% (4)
wpływa - 0.1% (4)
mechanizm - 0.1% (4)
poniżej - 0.1% (4)
ilość - 0.1% (4)
pylori - 0.1% (4)
inne - 0.1% (4)
warto - 0.1% (4)
polega - 0.1% (4)
perystaltykę - 0.1% (4)
litr - 0.1% (4)
tej - 0.1% (4)
jelit, - 0.1% (4)
zdolność - 0.1% (4)
zapalenia - 0.1% (4)
słoik - 0.1% (4)
nim - 0.1% (4)
żywności - 0.1% (4)
mlecznego - 0.1% (4)
leave - 0.1% (4)
bardziej - 0.1% (4)
produktów - 0.1% (4)
białka - 0.1% (4)
morskie - 0.1% (4)
probiotics - 0.1% (4)
wsp.: - 0.1% (4)
sposób - 0.1% (4)
witaminy - 0.1% (4)
2002. - 0.1% (4)
ther - 0.1% (4)
mogą - 0.1% (4)
produkcji - 0.1% (4)
ogólne - 0.1% (4)
stosowania - 0.1% (4)
owoce - 0.1% (4)
innych - 0.1% (4)
napojów - 0.1% (4)
którym - 0.1% (4)
jego - 0.1% (4)
zwłaszcza - 0.1% (4)
kwasów - 0.08% (3)
przewodu - 0.08% (3)
lecznicze - 0.08% (3)
patogennych, - 0.08% (3)
zapobieganie - 0.08% (3)
będzie - 0.08% (3)
h). - 0.08% (3)
wzrost - 0.08% (3)
stronie - 0.08% (3)
godzin - 0.08% (3)
odpornościowy - 0.08% (3)
albicans - 0.08% (3)
biorą - 0.08% (3)
doustne - 0.08% (3)
spożywać - 0.08% (3)
próchnicy - 0.08% (3)
children - 0.08% (3)
patogenów - 0.08% (3)
takie - 0.08% (3)
niektórych - 0.08% (3)
double - 0.08% (3)
około - 0.08% (3)
jelitowej. - 0.08% (3)
potwierdzają - 0.08% (3)
pomagają - 0.08% (3)
tags: - 0.08% (3)
łyżki - 0.08% (3)
stymulują - 0.08% (3)
system - 0.08% (3)
więc - 0.08% (3)
używać - 0.08% (3)
skuteczność - 0.08% (3)
pokarmowym - 0.08% (3)
zapalne - 0.08% (3)
zapalenie - 0.08% (3)
atopowe - 0.08% (3)
temat - 0.08% (3)
leczenie - 0.08% (3)
między - 0.08% (3)
miejsce - 0.08% (3)
mam - 0.08% (3)
objawów - 0.08% (3)
syntezy - 0.08% (3)
wpisach. - 0.08% (3)
komórek - 0.08% (3)
gdy - 0.08% (3)
grupie - 0.08% (3)
placebo - 0.08% (3)
odpornościowego - 0.08% (3)
regularne - 0.08% (3)
oddechowego - 0.08% (3)
limfocytów - 0.08% (3)
cukru - 0.08% (3)
jelicie - 0.08% (3)
odniesieniu - 0.08% (3)
podczas - 0.08% (3)
ponad - 0.08% (3)
iga - 0.08% (3)
streptococcus - 0.08% (3)
zbyt - 0.08% (3)
czasem - 0.08% (3)
hamują - 0.08% (3)
makrofagów - 0.08% (3)
zwiększaniu - 0.08% (3)
skóry - 0.08% (3)
przygotowanie - 0.08% (3)
wraz - 0.08% (3)
rozmiękcza - 0.08% (3)
podobnie - 0.08% (3)
prebiotyki - 0.08% (3)
probiotyku - 0.08% (3)
2000, - 0.08% (3)
pokarmowego, - 0.08% (3)
pseudo - 0.08% (3)
toksyn - 0.08% (3)
cierpiących - 0.08% (3)
zawartych - 0.08% (3)
laktozę - 0.08% (3)
kiszonki - 0.08% (3)
dolegliwości - 0.08% (3)
prevention - 0.08% (3)
aso - 0.08% (3)
którzy - 0.08% (3)
japońskie, - 0.08% (3)
działają - 0.08% (3)
szkodliwych - 0.08% (3)
szklany - 0.08% (3)
kefir. - 0.08% (3)
pić - 0.08% (3)
przewodzie - 0.08% (3)
zimną - 0.08% (3)
nasze - 0.08% (3)
mają - 0.08% (3)
end - 0.08% (3)
fizjologicznej - 0.08% (3)
drobnoustroje - 0.08% (3)
suszone - 0.08% (3)
zdrowie - 0.08% (3)
mlekowego - 0.08% (3)
wiele - 0.08% (3)
vol - 0.08% (3)
update - 0.08% (3)
przypadku - 0.08% (3)
pobudza - 0.08% (3)
zdrowotnych - 0.08% (3)
korzystnie - 0.08% (3)
najlepiej - 0.08% (3)
odstaw - 0.08% (3)
nich - 0.08% (3)
przywraca - 0.08% (3)
dostarczać - 0.08% (3)
nutr - 0.08% (3)
abstract - 0.08% (3)
tworzą - 0.08% (3)
słodki - 0.08% (3)
woda - 0.08% (3)
barwników - 0.08% (3)
6-8 - 0.08% (3)
ważne - 0.08% (3)
produkują - 0.08% (3)
tygodnie - 0.05% (2)
następnie - 0.05% (2)
bmj - 0.05% (2)
regularnie - 0.05% (2)
badań - 0.05% (2)
zachorowania - 0.05% (2)
miesięcy - 0.05% (2)
1999 - 0.05% (2)
pysznym - 0.05% (2)
uwagi - 0.05% (2)
acidophilus - 0.05% (2)
pediatria - 0.05% (2)
volume - 0.05% (2)
zmniejszać - 0.05% (2)
bifidobakterii - 0.05% (2)
aktywności - 0.05% (2)
jednym - 0.05% (2)
zmniejszaniu - 0.05% (2)
a., - 0.05% (2)
zostaje - 0.05% (2)
przeciwciał - 0.05% (2)
increases - 0.05% (2)
double-blind - 0.05% (2)
using - 0.05% (2)
preparation - 0.05% (2)
infekcje - 0.05% (2)
mojej - 0.05% (2)
effect - 0.05% (2)
wiesz - 0.05% (2)
m.: - 0.05% (2)
(bo - 0.05% (2)
browser. - 0.05% (2)
pediatrics - 0.05% (2)
e., - 0.05% (2)
stymulowaniu - 0.05% (2)
źródła - 0.05% (2)
moich - 0.05% (2)
th1 - 0.05% (2)
associated - 0.05% (2)
zmniejszenie - 0.05% (2)
przywrócenie - 0.05% (2)
socha - 0.05% (2)
objawy - 0.05% (2)
wieku - 0.05% (2)
przerostem - 0.05% (2)
zmniejszanie - 0.05% (2)
jelitowych - 0.05% (2)
przyczynia - 0.05% (2)
with - 0.05% (2)
chronic - 0.05% (2)
skraca - 0.05% (2)
randomized - 0.05% (2)
wykazano - 0.05% (2)
absorpcji - 0.05% (2)
pochwy) - 0.05% (2)
środowiska, - 0.05% (2)
strony - 0.05% (2)
lyophilized - 0.05% (2)
obserwuje - 0.05% (2)
controlled - 0.05% (2)
raka - 0.05% (2)
kolonizują - 0.05% (2)
drogi - 0.05% (2)
blind, - 0.05% (2)
rodne - 0.05% (2)
day - 0.05% (2)
naturalny - 0.05% (2)
gastroenterology, - 0.05% (2)
przyspiesza - 0.05% (2)
funkcji - 0.05% (2)
diarrhea - 0.05% (2)
pokarmowego. - 0.05% (2)
picie - 0.05% (2)
paciorkowców - 0.05% (2)
mikroflorę - 0.05% (2)
pęcherza - 0.05% (2)
antykancerogenny - 0.05% (2)
infekcji - 0.05% (2)
nutr. - 0.05% (2)
new - 0.05% (2)
już - 0.05% (2)
therapy - 0.05% (2)
naukowe - 0.05% (2)
nietolerancji - 0.05% (2)
hodować - 0.05% (2)
human - 0.05% (2)
gdyż - 0.05% (2)
próchnica - 0.05% (2)
lancet - 0.05% (2)
występują - 0.05% (2)
laktozy, - 0.05% (2)
fermentowane - 0.05% (2)
diarrhoea - 0.05% (2)
infection - 0.05% (2)
treatment - 0.05% (2)
zawarte - 0.05% (2)
oral - 0.05% (2)
ponadto - 0.05% (2)
tydzień - 0.05% (2)
wydzielanie - 0.05% (2)
rotavirus - 0.05% (2)
działania - 0.05% (2)
jednorazowe - 0.05% (2)
116, - 0.05% (2)
trzeba - 0.05% (2)
regulamin - 0.05% (2)
szczepy - 0.05% (2)
pseudomonas - 0.05% (2)
2001; - 0.05% (2)
please - 0.05% (2)
pylori, - 0.05% (2)
na: - 0.05% (2)
ziaren - 0.05% (2)
wodny, - 0.05% (2)
zalej - 0.05% (2)
cukier - 0.05% (2)
wpływem - 0.05% (2)
ilością - 0.05% (2)
tybetańskiego - 0.05% (2)
grzybka - 0.05% (2)
kefirowych - 0.05% (2)
smaczny - 0.05% (2)
plastikowym - 0.05% (2)
potrafią - 0.05% (2)
organizmy - 0.05% (2)
dość - 0.05% (2)
układzie - 0.05% (2)
zdrowych - 0.05% (2)
morskimi - 0.05% (2)
algami - 0.05% (2)
osobny - 0.05% (2)
dodaj - 0.05% (2)
sitku. - 0.05% (2)
bieżącą - 0.05% (2)
dwie - 0.05% (2)
dwóch - 0.05% (2)
czysta - 0.05% (2)
bakterii, - 0.05% (2)
rodzaje - 0.05% (2)
bogate - 0.05% (2)
rodzynek - 0.05% (2)
figi - 0.05% (2)
przewód - 0.05% (2)
pozytywne - 0.05% (2)
grubego - 0.05% (2)
pokarmowym, - 0.05% (2)
stanie - 0.05% (2)
dlatego - 0.05% (2)
człowieka, - 0.05% (2)
procesów - 0.05% (2)
bifidobacterium - 0.05% (2)
podane - 0.05% (2)
przepłucz - 0.05% (2)
immunologicznego - 0.05% (2)
systemu - 0.05% (2)
problemy - 0.05% (2)
mlecznych - 0.05% (2)
nowych - 0.05% (2)
wkrótce - 0.05% (2)
napoju, - 0.05% (2)
większe - 0.05% (2)
swoją - 0.05% (2)
rosną - 0.05% (2)
kilku - 0.05% (2)
powinny - 0.05% (2)
picia - 0.05% (2)
dzięki - 0.05% (2)
probiotyki, - 0.05% (2)
nadmiar - 0.05% (2)
reakcję - 0.05% (2)
kolejnych - 0.05% (2)
małych - 0.05% (2)
mineralnej - 0.05% (2)
źródlana - 0.05% (2)
!!! - 0.05% (2)
temperatura - 0.05% (2)
kliknij - 0.05% (2)
codzienną - 0.05% (2)
sitko - 0.05% (2)
mniejszą - 0.05% (2)
mlecznego, - 0.05% (2)
smakowych - 0.05% (2)
nietolerancją - 0.05% (2)
zdrowej - 0.05% (2)
propozycją - 0.05% (2)
prawidłowe - 0.05% (2)
morele - 0.05% (2)
zawierający - 0.05% (2)
substancje - 0.05% (2)
bogaty - 0.05% (2)
naczynie - 0.05% (2)
dostęp - 0.05% (2)
24-48 - 0.05% (2)
soków - 0.05% (2)
słodzonych - 0.05% (2)
alternatywa - 0.05% (2)
tzw. - 0.05% (2)
kryształy - 0.05% (2)
hodowla, - 0.05% (2)
kefiru. - 0.05% (2)
bardzo - 0.05% (2)
lekko - 0.05% (2)
wszystkich - 0.05% (2)
japońskich. - 0.05% (2)
organizmowi - 0.05% (2)
pracę - 0.05% (2)
zaburzenia - 0.05% (2)
zaparć - 0.05% (2)
przyczyną - 0.05% (2)
patogenów. - 0.05% (2)
namnażanie - 0.05% (2)
równowagę - 0.05% (2)
wystąpienia - 0.05% (2)
albicans. - 0.05% (2)
krwi) - 0.05% (2)
sprzyja - 0.05% (2)
biorących - 0.05% (2)
nabłonek - 0.05% (2)
cienkiego - 0.05% (2)
niekorzystnie - 0.05% (2)
antybiotyków - 0.05% (2)
stosowanie - 0.05% (2)
biegunka - 0.05% (2)
gdzie - 0.05% (2)
przedmiotów - 0.05% (2)
kontaktu - 0.05% (2)
drodze - 0.05% (2)
była - 0.05% (2)
jelit) - 0.05% (2)
otrzymujących - 0.05% (2)
chorych - 0.05% (2)
jedna - 0.05% (2)
prawdopodobnie - 0.05% (2)
składzie - 0.05% (2)
zaburzenie - 0.05% (2)
antygenów - 0.05% (2)
przepuszczalności - 0.05% (2)
działaniem - 0.05% (2)
wrzodziejące - 0.05% (2)
błonnika - 0.05% (2)
leśniowskiego-crohna - 0.05% (2)
stymuluje - 0.05% (2)
intensywniej - 0.05% (2)
jeszcze - 0.05% (2)
pokarmowy) - 0.05% (2)
prebiotykiem - 0.05% (2)
stymulacji - 0.05% (2)
masy - 0.05% (2)
produkować - 0.05% (2)
starter - 0.05% (2)
również - 0.05% (2)
kranu - 0.05% (2)
niegazowanej - 0.05% (2)
letniej - 0.05% (2)
patogenezie - 0.05% (2)
rolę - 0.05% (2)
odgrywa - 0.05% (2)
udowodniono - 0.05% (2)
liczne - 0.05% (2)
zaburzeń - 0.05% (2)
wpływają - 0.05% (2)
profilaktyce - 0.05% (2)
litra - 0.05% (2)
możliwości - 0.05% (2)
napoje - 0.05% (2)
bazie - 0.05% (2)
sacc. - 0.05% (2)
saccharomyces - 0.05% (2)
str. - 0.05% (2)
plantarum - 0.05% (2)
fructose - 0.05% (2)
paracasei - 0.05% (2)
chronią - 0.05% (2)
tworząc - 0.05% (2)
leczenia - 0.05% (2)
wytwarzanie - 0.05% (2)
równolegle - 0.05% (2)
czasie - 0.05% (2)
która - 0.05% (2)
infekcja - 0.05% (2)
posłodzonej - 0.05% (2)
składników - 0.05% (2)
obniżeniem - 0.05% (2)
jelitowe. - 0.05% (2)
hamowany - 0.05% (2)
skutków - 0.05% (2)
grzybów - 0.05% (2)
pozytywny - 0.05% (2)
jelitach - 0.05% (2)
wspomagają - 0.05% (2)
zaparciami - 0.05% (2)
biegunki, - 0.05% (2)
wykazują - 0.05% (2)
ubocznych - 0.05% (2)
szkodliwych, - 0.05% (2)
kupić - 0.05% (2)
odpowiedzi - 0.05% (2)
wodny kefir - 0.35% (14)
kryształki japońskie - 0.3% (12)
et al.: - 0.25% (10)
kryształków japońskich - 0.23% (9)
mikroflory jelitowe - 0.23% (9)
wodnego kefiru - 0.2% (8)
mikroflory jelitowej - 0.2% (8)
probiotyków w - 0.18% (7)
z kryształków - 0.15% (6)
dla osób - 0.13% (5)
informacje o - 0.13% (5)
osób z - 0.13% (5)
(w tym - 0.13% (5)
by algi - 0.13% (5)
czerwca 2012 - 0.13% (5)
2012 by - 0.13% (5)
posted on - 0.13% (5)
nie tylko - 0.1% (4)
kefir – - 0.1% (4)
flory bakteryjnej - 0.1% (4)
u kobiet - 0.1% (4)
leave a - 0.1% (4)
a comment - 0.1% (4)
u osób - 0.1% (4)
korzystnych bakterii - 0.1% (4)
ale także - 0.1% (4)
składu mikroflory - 0.1% (4)
bakterii w - 0.1% (4)
probiotycznych bakterii - 0.1% (4)
udział w - 0.1% (4)
informacje ogólne - 0.1% (4)
bakterie probiotyczne - 0.1% (4)
| leave - 0.1% (4)
do lektury - 0.1% (4)
i wsp.: - 0.1% (4)
kefir wodny - 0.1% (4)
na zdrowie - 0.08% (3)
kwasu mlekowego - 0.08% (3)
w odniesieniu - 0.08% (3)
zmniejsza ryzyko - 0.08% (3)
dostarczanie probiotyków - 0.08% (3)
może być - 0.08% (3)
podawanie probiotyków - 0.08% (3)
wraz z - 0.08% (3)
że nie - 0.08% (3)
w jelicie - 0.08% (3)
lb. casei - 0.08% (3)
w przewodzie - 0.08% (3)
w leczeniu - 0.08% (3)
kefiru wodnego - 0.08% (3)
przewodu pokarmowego - 0.08% (3)
bakterii o - 0.08% (3)
mikroflory jelitowej. - 0.08% (3)
odniesieniu do - 0.08% (3)
się do - 0.08% (3)
błony śluzowej - 0.08% (3)
organizmów patogennych - 0.08% (3)
podawanie probiotyku - 0.08% (3)
regularne dostarczanie - 0.08% (3)
– bogactwo - 0.08% (3)
cierpiących na - 0.08% (3)
of lactobacillus - 0.08% (3)
prevention of - 0.08% (3)
your browser - 0.08% (3)
probiotics in - 0.08% (3)
układu oddechowego - 0.08% (3)
w grupie - 0.08% (3)
w przypadku - 0.08% (3)
zawartych w - 0.08% (3)
1 litr - 0.08% (3)
update your - 0.08% (3)
ten sposób - 0.08% (3)
szczególnie u - 0.08% (3)
potwierdzono w - 0.08% (3)
bogactwo probiotyków - 0.08% (3)
| tags: - 0.08% (3)
nie jest - 0.08% (3)
właściwości lecznicze - 0.05% (2)
dzieci. po - 0.05% (2)
z nietolerancją - 0.05% (2)
wpisach. kryształki - 0.05% (2)
z badań - 0.05% (2)
nietolerancji laktozy - 0.05% (2)
ich nie - 0.05% (2)
w moich - 0.05% (2)
przywrócenie równowagi - 0.05% (2)
w terapii - 0.05% (2)
się z - 0.05% (2)
w jednym - 0.05% (2)
zmniejszać ryzyko - 0.05% (2)
następnie ich - 0.05% (2)
ryzyko zachorowania - 0.05% (2)
na temat - 0.05% (2)
pozytywny wpływ - 0.05% (2)
a następnie - 0.05% (2)
zapalenie skóry - 0.05% (2)
limfocytów t - 0.05% (2)
– białka - 0.05% (2)
bakterii oraz - 0.05% (2)
hamują namnażanie - 0.05% (2)
nie działa - 0.05% (2)
wpływ na - 0.05% (2)
liczne badania - 0.05% (2)
że zaburzenie - 0.05% (2)
szczególnie układu - 0.05% (2)
na tydzień - 0.05% (2)
i leczeniu - 0.05% (2)
trzeba dostarczać - 0.05% (2)
probiotyki – - 0.05% (2)
ważne jest - 0.05% (2)
nutr. 2000, - 0.05% (2)
effect of - 0.05% (2)
of the - 0.05% (2)
bifidobacteria in - 0.05% (2)
lactobacillus acidophilus - 0.05% (2)
of rotavirus - 0.05% (2)
u dzieci. - 0.05% (2)
pokarmowego. w - 0.05% (2)
bakterie kwasu - 0.05% (2)
categories: informacje - 0.05% (2)
mechanizm działania - 0.05% (2)
polega na - 0.05% (2)
lactobacillus casei - 0.05% (2)
ogólne | - 0.05% (2)
stymuluje perystaltykę - 0.05% (2)
cholesterolu w - 0.05% (2)
controlled trial. - 0.05% (2)
z przewodu - 0.05% (2)
organizmu (w - 0.05% (2)
także nie - 0.05% (2)
zwłaszcza u - 0.05% (2)
drogi rodne - 0.05% (2)
jednym z - 0.05% (2)
na mojej - 0.05% (2)
pochwy u - 0.05% (2)
atopowe zapalenie - 0.05% (2)
using an - 0.05% (2)
syntezy i - 0.05% (2)
ziaren kefirowych - 0.05% (2)
tzw. wodny - 0.05% (2)
alternatywa dla - 0.05% (2)
słodzonych napojów - 0.05% (2)
dla dzieci - 0.05% (2)
mogą w - 0.05% (2)
także algami - 0.05% (2)
w układzie - 0.05% (2)
grzybka tybetańskiego - 0.05% (2)
japońskie hodowla - 0.05% (2)
wodny kefir. - 0.05% (2)
starter kryształków - 0.05% (2)
kefir wodny, - 0.05% (2)
kryształki japońskie, - 0.05% (2)
flory fizjologicznej - 0.05% (2)
probiotyki to - 0.05% (2)
mają zdolność - 0.05% (2)
w stanie - 0.05% (2)
13 czerwca - 0.05% (2)
tags: algi - 0.05% (2)
przewód pokarmowy - 0.05% (2)
na plastikowym - 0.05% (2)
hodować kryształki - 0.05% (2)
kryształków na - 0.05% (2)
około 1 - 0.05% (2)
z kranu - 0.05% (2)
czysta woda - 0.05% (2)
przepłucz zimną - 0.05% (2)
bieżącą wodą - 0.05% (2)
zimną bieżącą - 0.05% (2)
przygotowanie wodnego - 0.05% (2)
wodą na - 0.05% (2)
plastikowym sitku. - 0.05% (2)
hodowli to - 0.05% (2)
do hodowli - 0.05% (2)
hodowli kryształki - 0.05% (2)
2 łyżki - 0.05% (2)
wodnego kefiru. - 0.05% (2)
kryształków i - 0.05% (2)
jelita grubego - 0.05% (2)
i stan - 0.05% (2)
układ odpornościowy - 0.05% (2)
i stymulacji - 0.05% (2)
organizmów patogennych, - 0.05% (2)
candida albicans. - 0.05% (2)
please update - 0.05% (2)
i hamują - 0.05% (2)
pracę jelit - 0.05% (2)
na drodze - 0.05% (2)
przyczyną zaparć - 0.05% (2)
z prebiotykiem - 0.05% (2)
biorących udział - 0.05% (2)
(np. błonnik - 0.05% (2)
intensywniej stymuluje - 0.05% (2)
przepuszczalności błony - 0.05% (2)
zaburzenie składu - 0.05% (2)
równowagi w - 0.05% (2)
że podawanie - 0.05% (2)
u chorych - 0.05% (2)
otrzymujących probiotyki - 0.05% (2)
do rozwoju - 0.05% (2)
jelita i - 0.05% (2)
są na - 0.05% (2)
kefir z - 0.05% (2)
białka mlecznego - 0.05% (2)
w probiotyki - 0.05% (2)
dla tych - 0.05% (2)
probiotyczny napój - 0.05% (2)
plantarum lb. - 0.05% (2)
o różnych - 0.05% (2)
niektórych chorób - 0.05% (2)
11 czerwca - 0.05% (2)
przewodzie pokarmowym, - 0.05% (2)
jelita cienkiego - 0.05% (2)
rolę w - 0.05% (2)
w jelitach - 0.05% (2)
wpływ probiotyków - 0.05% (2)
z obniżeniem - 0.05% (2)
i rozwoju - 0.05% (2)
helicobacter pylori, - 0.05% (2)
niż w - 0.05% (2)
leczeniu różnych - 0.05% (2)
regulamin strony - 0.05% (2)
z kryształków japońskich - 0.13% (5)
czerwca 2012 by - 0.13% (5)
2012 by algi - 0.13% (5)
wodny kefir – - 0.1% (4)
składu mikroflory jelitowej - 0.1% (4)
leave a comment - 0.1% (4)
| leave a - 0.1% (4)
– bogactwo probiotyków - 0.08% (3)
lb. casei subsp. - 0.08% (3)
w ten sposób - 0.08% (3)
u osób z - 0.08% (3)
zapraszam do lektury - 0.08% (3)
intensywniej stymuluje perystaltykę - 0.05% (2)
(np. błonnik pokarmowy) - 0.05% (2)
a następnie ich - 0.05% (2)
w jednym z - 0.05% (2)
please update your - 0.05% (2)
kefir z kryształków - 0.05% (2)
organizmu (w tym - 0.05% (2)
pochwy u kobiet - 0.05% (2)
prebiotykiem (np. błonnik - 0.05% (2)
y. et al.: - 0.05% (2)
et al.: a - 0.05% (2)
et al.: probiotics - 0.05% (2)
p. et al.: - 0.05% (2)
11 czerwca 2012 - 0.05% (2)
informacje ogólne | - 0.05% (2)
na mojej stronie - 0.05% (2)
w moich wpisach. - 0.05% (2)
zaburzenie składu mikroflory - 0.05% (2)
wpływ probiotyków w - 0.05% (2)
może być także - 0.05% (2)
on 13 czerwca - 0.05% (2)
hodować kryształki japońskie - 0.05% (2)
przepłucz zimną bieżącą - 0.05% (2)
wodą na plastikowym - 0.05% (2)
zimną bieżącą wodą - 0.05% (2)
na plastikowym sitku. - 0.05% (2)
hodowla kryształków i - 0.05% (2)
przygotowanie wodnego kefiru - 0.05% (2)
| tags: algi - 0.05% (2)
tzw. wodny kefir - 0.05% (2)
bakterii w jelicie - 0.05% (2)
zwłaszcza w przypadku - 0.05% (2)
także algami morskimi - 0.05% (2)
categories: informacje ogólne - 0.05% (2)
posted on 11 - 0.05% (2)
w przewodzie pokarmowym, - 0.05% (2)
posted on 13 - 0.05% (2)
w leczeniu różnych - 0.05% (2)
składu mikroflory jelitowej. - 0.05% (2)
kryształków i przygotowanie - 0.05% (2)

Here you can find chart of all your popular one, two and three word phrases. Google and others search engines means your page is about words you use frequently.

Copyright © 2015-2016 hupso.pl. All rights reserved. FB | +G | Twitter

Hupso.pl jest serwisem internetowym, w którym jednym kliknieciem możesz szybko i łatwo sprawdź stronę www pod kątem SEO. Oferujemy darmowe pozycjonowanie stron internetowych oraz wycena domen i stron internetowych. Prowadzimy ranking polskich stron internetowych oraz ranking stron alexa.